Alles wat jij moet weten over de pré-incasso

Alles wat jij moet weten over de pré-incasso

Pré-incasso, minnelijke incasso en gerechtelijke incasso zijn allemaal termen waar je als ondernemer liever niet mee te maken krijgt. Al deze termen duiden er namelijk op dat jij je geld niet krijgt voor iets wat je wel aan een klant geleverd hebt. Voordat je een officieel incassotraject ingaat om het openstaande bedrag bij de debiteur te verhalen, heb je eerst nog de pré-incasso. In deze blog leggen we je graag uit wat dit precies is en hoe je zelf een online pré-incassotraject kunt opstarten, mocht dit toch helaas nodig zijn.

Wat is een pré-incasso?

De pré-incassofase is de fase voor een officieel incassotraject, waarbij je door middel van betalingsherinneringen en aanmaningen de debiteur zover probeert te krijgen dat hij alsnog betaalt. Je kunt het zien als de allerlaatste fase in een regulier debiteurenproces. Er wordt dus nog geen incassobureau ingeschakeld die het geld mag gaan innen. Ook worden er nog geen incassokosten in rekening gebracht voor de aanmaningen.

Wanneer ga je een pré-incassotraject in?

Een pré-incassotraject ga je in op het moment dat een debiteur de factuur niet betaalt. Vaak stuur je dan eerst een herinnering waarin je de debiteur op een vriendelijke toon verzoekt om het bedrag alsnog binnen zoveel tijd te betalen. Het is belangrijk dat je dit op een vriendelijke manier doet omdat je vaak niet weet wat de reden voor wanbetaling is. Misschien is het er gewoon bij ingeschoten en dan wil je natuurlijk niet hebben dat de relatie meteen verstoord is. Mocht het bedrag na het verstrijken van de vermelde termijn in de betalingsherinnering alsnog niet betaald zijn, dan kun je overgaan tot aanmanen. De laatste stap in de pré-incassofase is tot slot de sommatie, waarin je de debiteur op een dwingende toon sommeert te betalen.

Wat doe je als de pré-incasso niets oplevert?

Als de pré-incasso helaas niets oplevert, dan zit er niets anders op dan over te gaan op het daadwerkelijke incassotraject. Daar waar je bij de pré-incassofase de gemaakte kosten niet in rekening brengt, doe je dat bij het daadwerkelijke incassotraject wel. Je kunt hierbij een incassobureau inschakelen dat voor jou achter het geld aangaat. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om te kiezen voor een online incassotraject waarbij je de regie zelf in handen hebt.

Zelf een online pré-incassotraject opstarten?

Heb je geen zin of tijd om zelf de pré-incasso te regelen? Start dan voor slechts een paar euro een pré-incassotraject op via Online Incasso. Voordelig, snel en effectief. Wist je dat ruim 70 procent van de openstaande vorderingen tijdens het pré-incassotraject worden betaald? Mocht dit bij jouw debiteur niet het geval zijn, dan wordt het pré-incassotraject automatisch voor je omgezet in een minnelijk online incassotraject. Dat is nog eens handig!

Comments are disabled.